Vad vi pratar om när vi pratar om Lean

Dagens blogginlägg handlar om att gå till kärnan – ursprunget:
I föreläsningssalen på Linköpings Universitet på kursen i Ledarskap och Organisation säger jag bara rakt ut bland mina kursare, helt spontant: ”Jag älskar Lean.”
Alla vänder sig surt om och blänger på mig. Hum…Där hoppade jag i galen tunna. Så var tanken på att hitta nya kompisar här över. Så går det ibland när man är frispråkig.
Tänk att en metod kan upplevas så olika och ge upphov till så olika känslor.
Kan det ha med ingången att göra? Har någon kommit och pekat med hela handen till mina kursare på deras arbetsplatser och krävt förändringar och så kallat det för Lean och så har Lean blivit ett rött skynke för dem.

När vi i allmänhet talar om Lean säger många ”Det är Japanskt” och det är korrekt. Det sägs också ”Det är biltillverkaren Toyotas metod” och det är korrekt. Men om vi nu drar det längre tillbaka, till något annat än en biltillverkningsmetod som plockats in i alla möjliga branscher då måste vi till kärnan och här är den enligt mig.
Innan familjen Toyoda började tillverka bilar så tillverkade de motordrivna vävstolar.
När ett textilstycke är färdigvävt och man plockar ner det från vävstolen och inspekterar det och om man då upptäcker att några varptrådar har gått av under vävandet, ja då blir tyget en sekunda vara. Det går inte att sälja ett tygstycke med vävfel som prima vara. Man har gjort av med dyra råvaror, tid och energi men måste sälja det till reducerat pris eller kasta det.
Så vad Sakichi Toyoda uppfann var en vävstol som stannade om en varptråd gick av. Personalen gick dit och lagade tråden och satte på maskinen igen. När tyget var färdigvävt och tygstycket plockades ner var allt prima vara.
När vi återgår till en metods kärna och ursprungliga ide då kan vi använda och anpassa det till våra behov som är unika för oss, för varje bransch och specifikt ställe. Lean är en förbättringsmetod.


Vad är vår viktiga del som är skör? Märker vi när vår varptråd har gått av? Vågar vi peka på det riktiga felet?
Hur kan vi leverera en prima vara gång på gång – hur ser vår vackra väv ut?
Tips: Om du får tillfälle att lyssna till Niklas Modig och hans kunskap om Lean och dess historia, så spärra upp öronen och lyssna. Det finns också många böcker att läsa om Lean och jag äger en liten vit skrift: ”The Toyota way”, den är väldigt lättläst och kärnfull på bara 60 små sidor.
Så när någon vill pådyvla dig något och hävdar att detta är en metod – gå till källan och ta reda på hur och varför metoden har uppkommit och hur du kan använda den här och nu.

 

 

3 svar på ”Vad vi pratar om när vi pratar om Lean

    • Visst är det. Det får ett annat perspektiv och vi ska inte kidnappa metoder hit och dit och förenkla det som är subtilt, nyanserat, avancerat och stort.

  1. Tänk, vad man kan få lära sig av dig Maria! Jag har inte hört talas om Lean. För mig har en del varptrådar gått av, men jag har sett det i tid.

Kommentarer inaktiverade.